Sıvının Özellikleri Nelerdir?
27 Haziran 2024

Sıvının Özellikleri Nelerdir?

Sıvının Özellikleri

Sıvı, maddenin temel hallerinden biridir ve belirli bir şekle sahip değildir. Sıvılar, katılardan farklı olarak bulundukları kabın şeklini alırlar. Sıvılar, katılardan daha düzensiz, gazlardan ise daha düzenli atomik yapıya sahiptirler. Tanecikler arasındaki boşluklar da aynı sıralamaya sahiptir. Sıvı molekülleri titreşim hareketi yanı sıra öteleme hareketi de yaparlar. Normal şartlar altında, gündelik hayatta birçok sıvı ile karşılaşmaktayız. Su, en bilineni olup, metallerden ise normal şartlar altında sıvı halde bulunan tek metal cıvadır. Katılar hiç sıkıştırılamazken, sıvılar ise yok denecek kadar az bir miktarda sıkıştırılabilirler.

Sıvıların Basınç Özellikleri

Sıvılar, konuldukları kaba basınç uygularlar. Bu basınç hem konuldukları kabın her yüzeyine hem de sıvı içerisine konulan herhangi bir cismin bütün yüzeyine de basınç uygular. Derinlik arttıkça basınç da artar. Denizaltılarının maruz kaldığı basınç buna örnektir. Eğer hesaplanandan fazla basınca maruz kalırlarsa parçalanma durumu ortaya çıkabilir.

Sıvıların Hal Değişimi

Sıvılara dışarıdan ısı verildiğinde, atomlar birbirlerinden uzaklaşarak koparlar ve gaz haline geçerler. Aynı şekilde soğutulduklarında ise gaz halinden sıvı hale ve sıvı halden de katı hale geçerler. Örneğin, denizlerdeki sular ısı ile buharlaşarak gaz haline geçer ve yükselirler. Ardından gökyüzünde tekrar soğuyarak sıvı hale gelirler ve yağmur veya kar şeklinde tekrar yeryüzüne düşerler.

Sıvıların Yüzey Gerilimleri

Bir sıvının yüzey alanını artırmak için gereken enerji ya da işe yüzey gerilimi denir. Sıcaklık, moleküller arası kuvvetleri azalttığı için yüzey gerilimlerini düşürmektedir. Sıvılar, yüzey gerilimleri nedeniyle yüzey alanlarını minimum düzeyde tutmak istediklerinden dolayı küre biçiminde bulunurlar.

Adhezyon ve Kohezyon Kuvvetleri

Sıvının bir yüzeyi ıslatması veya damla halinde kalması, adhezyon ve kohezyon kuvvetlerine bağlıdır. Kohezyon kuvveti, benzer sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvvetine denir. Adhezyon ise, farklı sıvı molekülleri ile kap çeperleri arasındaki çekim kuvvetine denir. Kohezyon kuvvetleri, adhezyon kuvvetlerinden büyük ise sıvı damla şeklini korur; fakat adhezyon kuvvetleri kohezyon kuvvetlerinden büyükse, sıvılar film şeridi şeklinde yayılır ve ıslatır. Toprağın ve kumaşın ıslanması bu olaya örnektir.

Yüzey Gerilimine Etki Eden Faktörler

Sıvıların yüzey gerilimine etki eden faktörlerden biri sıcaklıktır. Bir başka etki ise sıvıların içerisine sıvı veya katı, çözünen veya çözünmeyen maddenin eklenmesidir. Saf sıvıya, bu sıvı içerisinde çözünmeyen farklı bir sıvı eklendiğinde yüzey gerilimi düşmektedir. Bunun nedeni, sıvının diğer sıvı molekülleri ile zayıf etkileşimler oluşturmasıdır. Ayrıca, sıvı üzerindeki gaz yoğunluğunun artırılması da yüzey gerilimini düşürecektir.

Viskozite

Sıvıların akmaya karşı gösterdikleri dirence "viskozite" denir. Yani, sıvının viskozitesi ne kadar büyükse o kadar yavaş akacaktır. Viskozitenin tersi durumuna ise akıcılık denir. Bir sıvının viskozitesi ne kadar küçükse o kadar akışkandır. Sıvıların moleküller arası kuvvetleri ne kadar büyükse, viskoziteleri de o kadar büyüktür. Viskozite, molekül kütlesine ve moleküler şekillere bağlı olarak da farklılık göstermektedir.

Genel Olarak Sıvıların Özellikleri Nelerdir?

  • Konuldukları kabın şeklini alırlar.
  • Basınca bağlı olarak hacimlerinde gözle görülür değişiklikler oluşmaz.
  • Sıcaklık artırıldığında az da olsa hacim artacağından yoğunlukları düşer.
  • Sıvılar akmaya karşı direnç gösterirler.
  • Sıvıların yüzey gerilimleri vardır.
  • Açıkta kalan sıvılar (genellikle) buharlaşırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Sıvısı Ne İşe Yarar?

Beyin Sıvısı Ne İşe Yarar?

Sıvı Ölçüleri Nelerdir?

Sıvı Ölçüleri Nelerdir?

Maddenin Sıvı Hali Özellikleri Nedir?

Maddenin Sıvı Hali Özellikleri Nedir?

Vajinadan Sıvı Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Vajinadan Sıvı Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Sıvı Birikmesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Sıvı Birikmesi Belirtileri ve Tedavisi