Elmalı Kurabiye Sıvı Yağlı Kurabiye, hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir atıştırmalıktır. Özellikle çayını boş içmeyi sevmeyenlerin mutfağında süslü kavanozların içinde mutlaka bulunur. Aynı zamanda misafirlerini boş çayla ağırlamak istemeyenler, mutlaka bir kurabiye çeşidini servis ederler. Kurabiye çeşitleri arasında benim en çok sevdiğim elmalı kurabiyedir. Mutfağımda eksik etmediğim elmalı kurabiyeyi tercih etme sebeplerimden biri de çabucak bayatlamıyor olmasıdır. Fakat elmalı kurabiyeyi ne zaman yapsam, benim tonton anneannem yemiyordu. Nedenini sordum, “Margarin bana yasak” cevabını aldım. O günden bugüne ona elmalı kurabiyeyi sıvı yağlı yapıyorum. Siz de margarin kullanmayı tercih etmiyorsanız, yazdığım tarifi uygulayarak elmalı kurabiye yapabilirsiniz. Elmalı Kurabiye Sıvı Yağlı İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler
Elmalı Kurabiye Sıvı Yağlı Hazırlanışı Öncelikle elmalı kurabiyenin iç harcını hazırlayalım. Biz hamuru yoğuruncaya kadar bir kenarda soğumaya bırakın. Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin ve küçük bir tavaya koyun. Kısık ateşte pişirin. Sulanıp suyunu çeken elmaların içine toz şekeri ve tarçını ilave edin ve ocaktan alın. Soğumaya bıraktığınız iç harcın içine dilerseniz ceviz veya fındık içi ekleyebilirsiniz. Ayrı bir yerde hamurumuzu yoğurmaya başlayabiliriz. Derin bir kâsenin içine toz şekeri, yoğurdu, sıvı yağı, yumurtayı, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Ardından unu ekleyin. Unu dikkatli eklemenizde yarar var, zira çok sert bir hamur olmaması gerekiyor. İlk önce unun 3 bardağını koyun, eğer hamur elinize yapışıyorsa diğer yarım bardağı ekleyip yoğurun. Yoğurduğunuz hamurdan bir parça koparıp düz bir zeminde çok ince olmayacak şekilde açın. Açtığınız hamuru küçük kareler şeklinde kesip ortasına bir kaşık elma harcı koyun. Mantı kapatır gibi dört ucundan birleştirin, ortası hafif açık olacak şekilde. Piştiğinde orta kısmı biraz daha açılacak ve elmalar dışa doğru çıkacak, hem görünüm hem de lezzet olarak müthiş bir iş ortaya çıkacak. Bütün malzemeler bitinceye kadar aynı işlemi devam ediyoruz. Hazırladığınız kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizip, önceden ısıttığınız 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız kurabiyeler soğuduktan sonra pudra şekeri serpip sevdiklerinizle afiyetle yiyebilirsiniz. Sağlık ve afiyetle kalın. |