Lenf Sıvısı Lenf Dolaşımı Nasıl Gerçekleşir?
09 Temmuz 2024

Lenf Sıvısı Lenf Dolaşımı Nasıl Gerçekleşir?

Lenf Sıvısı

Vücudumuz için kan çok önemli bir sıvıdır. Ancak, kan kadar önemli olan bir diğer sıvı da lenf sıvısıdır. Lenf, vücutta kendine özgü damarlar içinde dolaşır ve bağışıklık sistemimizin kritik bir parçasıdır. Lenf sıvısı, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşur. Lenf sistemi ise lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden meydana gelir ve vücudun her yerinde, beyin hariç, dolaşır. Bu sistem, vücutta bağışıklık fonksiyonlarını yerine getirir ve ikinci bir dolaşım sistemi olarak adlandırılır.

Lenf Sisteminin Yapısı

Lenf sistemi, ince ve saydam lenf damarlarıyla bilinir. Bu damarlar, içlerinden geçen lenf sıvısının dışarıdan görülebilmesine olanak tanır. Lenf kılcal damarları, yer yer şişkinlikler ve iç yüzeylerinde kapakçıklar bulundurur. Lenf düğümleri ise yuvarlak ya da yassı bir yapıya sahiptir ve büyüklükleri mercimekten iri zeytine kadar değişebilir. Vücudumuzda yaklaşık 400-600 arasında lenf düğümü bulunmaktadır. Lenf taşıyan damarlar bu düğümlere girip çıkar.

Lenf Sıvısının Görevleri

Lenf düğümleri, lenfosit adı verilen kan hücrelerini üretir ve kana gönderir. Ayrıca, başka tür akyuvarlar da üretebilirler. Bu düğümler, bulaşıcı hastalıklara karşı önemli bir savunma mekanizmasıdır. Birçok mikrop bu düğümlere takılır ve burada yok edilir. Lenf düğümleri, vücudun mikroplara karşı bekçiliğini yapar. Örneğin, elden alınan mikroplar koltuk altı düğümlerinde, ayaktan alınan mikroplar ise kasık düğümlerinde tutulur ve yok edilir. Bu bezler mikroplarla adeta savaş ederler. Bu gibi lenf bezlerinin ağrıması ve şişmesi, herkesin başına gelmiş bir olaydır.

Lenf Dolaşımı Nasıl Gerçekleşir?

Lenf sisteminde, dolaşım sistemindeki gibi pompalama görevi görecek bir organ yoktur. Lenf sıvısının vücut içindeki hareketi, iskelet kaslarının basıncı ile ve solunum hareketleri ile sağlanır.

Lenf Sistemi Organları Nelerdir?

Lenf sistemi, lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Bu sistemin organları arasında lenf düğümleri, bademcikler, mukoza içi düğümcükler ve dalak bulunur. Tüm vücuttan gelen lenf, göğüs kanalı ve sağ lenf kanalı adı verilen damarlarla, göğüste toplardamar sistemine akar. Lenf, duru ve renksiz bir sıvıdır; ancak yağlı yemekler tüketildikten sonra rengi bulanır. İnsan lenfinde %4-7 protein bulunur. Vücudun hücrelerini yarı kan, yarı lenf besler. Lenfin akış hızı saniyede 4 milimetredir. En sık görülen lenf sistemi hastalıkları arasında lenf düğümlerinin, örneğin bademciklerin, iltihaplanması yer alır.

Ekstra Bilgiler

Lenf sistemi, sadece bağışıklık fonksiyonları ile sınırlı olmayıp, aynı zamanda doku sıvılarının dengelenmesinde de önemli bir rol oynar. Lenf sıvısı, dokularda biriken fazla sıvıyı toplar ve kan dolaşımına geri kazandırır. Bu, ödem ve diğer sıvı birikimi sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, lenf sıvısı yağların ve yağda çözünen vitaminlerin emilmesinde de kritik bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni