Memeden Sıvı Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Memeden Sıvı Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Memeden sıvı gelmesi, tıp dilinde "Galaktore" olarak adlandırılan bir durumdur. Bu sıvı genellikle renksiz veya beyaz olur, ancak bazı durumlarda sarı ya da yeşilimsi bir renkte de görülebilir. Meme sekresyonunu ortaya çıkarmak için memenin alt tarafından meme başına doğru bir bası uygulanır. Sıvı, her iki memede ya da sadece tek bir memede görülebilir. Eğer sıvı sadece tek bir memede görülüyorsa, bu bir hastalığın habercisi olabileceğinden mutlaka uzman bir doktor tarafından araştırılmalıdır. Meme bezini uyaran prolaktin hormonundaki artış, meme başından sıvı gelmesine neden olabilir. Prolaktin hormonu hipofiz bezi tarafından üretilir. Dopamin hormonu ise prolaktin hormonunu azaltan bir hormondur.

Memeden Sıvı Gelmesi Hangi Durumlarda Kanser Habercisi Olabilir?

  • 40 yaş üzeri kadınlarda
  • Sıvı tek memeden geliyorsa
  • Sıvı çok berrak ya da kanlı ise
  • Sıvı ile birlikte kitle mevcutsa
Bu belirtiler kanser habercisi olabileceğinden detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.

Memeden Sıvı Gelmesine Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Prolaktin Hormonunun Artması: Hipofiz bezi tarafından üretilen prolaktin hormonunun, memede oluşan bir tümör tarafından fazla salgılanması durumunda memeden sıvı gelebilir.

İlaçlar: Vücutta bulunan ve dopamin olarak adlandırılan madde prolaktin salgısını baskılar. Dopamin salgısını azaltan ilaçlar kullanılıyorsa, prolaktin salgısı istemsiz bir şekilde artabilir. Bu nedenle memeden sıvı gelebilir.

Hipotiroidizm: Tiroit bezinin az çalışması olarak bilinen bu hastalık, tiroit bezini uyaran TRH adlı hormonun artmasına neden olur. Bu hormonun artması, prolaktin salgılayan hücreleri uyarır ve prolaktin daha fazla salgılanmaya başlar. Bu durumda memeden sıvı gelebilir.

Kanser: Memeden sıvı gelmesi çok nadir durumlarda kanser habercisi olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda oluşan sıvı kanlı ya da çok berrak olabilir ve kendi kendine oluşur.

Bu nedenlerin dışında stres, uzun dönem bebek emzirmek, östrojen hormonunun bazı etkenlere bağlı olarak artması, akciğer ve böbreklerde oluşan tümörler de memeden sıvı gelmesine neden olabilir.

Memeden sıvı gelmesi olarak bilinen Galaktore görülen hastalarda, adet görememe ve yumurtlamanın azalması gibi şikayetler görülebilir. Bu vakalara prolaktin hormonunu azaltıcı etkisi olan ilaçlar reçete edilerek adet düzensizliği ortadan kaldırılabilir. Bununla beraber, çok ciddi olmasa da hafif tüylenme yaşanabilir. Prolaktin değeri yüksek kadınlarda kanda şeker değerleri de yüksek seyredebilir. Memeden sıvı 6 ay ile 1 yıldan uzun süredir devam ediyorsa kadında adet bozukluğu, bebek sahibi olamama, kıllanma gibi şikayetler artarak devam edebilir. Bu gibi durumlarda hipofiz tümörünün varlığı araştırılmalıdır. Prolaktin seviyesini tespit etmek için kanda bazal prolaktin değeri ölçülür. Prolaktin seviyesi 100 ng/ml üzerinde ise hipofiz bezi MR ile gözlemlenmelidir.

Memeden Sıvı Gelmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Memeden sıvı gelmesi, dopamin agonisti olarak adlandırılan ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Bu ilaçlar kanda dopamin benzeri etki gösterme özelliğindedir. Hipofiz bezinde tümör tespit edilmişse hastanın rutin bir şekilde takip edilmesi gerekir. Hipofiz bezinde saptanan tümör ufaksa ilaç tedavisi yeterli olabilir. Ancak büyük tümörlerde bazen ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sıvı Nitrojen Kullanım Alanları

Sıvı Nitrojen Kullanım Alanları

Güncel

Belden Sıvı Alınmasının Nedenleri?

Belden Sıvı Alınmasının Nedenleri?