Akciğer Sıvı Toplaması Tedavisi

Akciğer sıvı toplanması, akciğer zarındaki iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilere yol açabilir. Tedavi sürecinde erken teşhis, doktor kontrolü ve yaşam tarzı değişiklikleri büyük önem taşır.
Akciğer Sıvı Toplaması Tedavisi
14 Eylül 2024

Akciğer Sıvı Toplanması Tedavisi


Akciğer zarında meydana gelen iltihaplanma sonrasında sıvı toplanması ortaya çıkar. Genellikle akciğerde oluşan sıvı birikimi, akciğerin genişlemesine sebep olurken aynı zamanda soluk almayı da güçleştirir. Akciğerdeki mevcut zar, akciğeri çevreleyen iki dokudan oluşmaktadır. İç zar çoğunlukla akciğer ile diğer dokuları, dış zar ise göğüs duvarına bağlı şekilde bulunur. Ayrıca bu iki zarın arasında da zar boşluğu mevcuttur. Bu zar boşluğuna "plevra" denilmektedir.

Akciğer Sıvı Toplanmasının Nedenleri


Zar boşluğunun içerisinde kaygan bir sıvı bulunur. Bu sıvı, vücut tarafından üretilip emilir. Ancak bazen bu sıvı sebebi ile denge bozulabilir. Dengenin bozulması, böbrek ve kalp yetmezliği gibi durumlar ve basınç dengesinin bozulmasıyla sarı renkte bir sıvı oluşur. Diğer bir sebep ise zatürre hastalığından sonra meydana gelen sarı renkli ya da kanser hastalarında sıklıkla görülen damar geçirgenliğinin artması sonucu ortaya çıkan kanlı sıvıdır.

Belirtiler


Akciğerde sıvı toplanması sonucunda, miktarına bağlı olarak nefes darlığı en belirgin belirtidir. Ağrı özellikle sırt bölgesinde ve göğüs kısmında belirgin bir şekilde tek noktada ortaya çıkar. Kişi nefes alırken, öksürürken ya da hapşırırken bıçak şeklinde saplanan ağrı hissedebilir. İltihaplanma sonrasında akciğer zarları solunum esnasında birbirine sürtünmesinden dolayı ağrı meydana gelir.

Tedavi Yöntemleri

Akciğerde sıvı toplanmasının tedavisi genellikle şu yöntemlerle yapılır:

  • Antibiyotikler ile iltihaplı sıvının akciğerde biriktiği bölgeden alınması.
  • Laboratuvar incelemesi sonucunda uygun görülen antibiyotik tedavisi.
  • Kalp ve böbrek yetmezliği sonrası ortaya çıkan durumlarda, öncelikle bu organların yetmezlik sorununa yönelik tedavi.
  • Eğer sıvı miktarı çok fazla ise, göğüs tüpleri ya da kateter kullanılarak boşaltma.
  • Kanserli hastalarda sıvı oluşumunu yeniden engellemek için, göğüs duvarı ve akciğer arasındaki zarın birbiri ile yapışmasını sağlamak.

Ek Bilgiler

Akciğer sıvı toplanması tedavisinde erken teşhis ve zamanında müdahale büyük önem taşır. Tedavi sürecinde doktor kontrolü altında olmak ve verilen tedavilere uygun şekilde devam etmek, hastalığın seyrini olumlu yönde etkiler. Ayrıca, hastaların yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları, sigara kullanmaktan kaçınmaları ve genel sağlık durumlarını iyileştirmek için düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları önerilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Öner 12 Temmuz 2024 Cuma

Nefes aldığımda sırtımda bıçak gibi saplanan bir ağrı hissediyorum ve özellikle öksürdüğümde acı artıyor, bu durum akciğer sıvı toplanmasının belirtisi olabilir mi? Tedavi yöntemleri neler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Öner,

Yaşadığınız semptomlar, akciğer sıvı toplanması (plevral effüzyon) belirtisi olabilse de, bu durumun kesin tanısı için bir doktora başvurmanız önemlidir. Sırtınızda hissettiğiniz ağrı ve öksürdüğünüzde artan acı, başka solunum yolu rahatsızlıklarının da belirtisi olabilir.

Akciğer sıvı toplanmasının tedavi yöntemleri genellikle şu şekildedir:

1. İlaç Tedavisi: Enfeksiyon var ise antibiyotikler kullanılabilir.
2. Torasentez: Fazla sıvının bir iğne yardımıyla boşaltılması işlemidir.
3. Plevrodez: Tekrarlayan sıvı toplanmalarında uygulanan, iki plevra tabakasının yapıştırılması işlemidir.
4. Cerrahi Müdahale: Gerekli durumlarda cerrahi yöntemlerle müdahale edilebilir.

Bu belirtilerle mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurmanız gerekmektedir. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Kulakta Sıvı Toplanması Nedir?
Kulakta Sıvı Toplanması Nedir?
Güncel
Prostat Sıvısı Belirtileri ve Tedavisi
Prostat Sıvısı Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Beyin Sıvısı Ne İşe Yarar?
Beyin Sıvısı Ne İşe Yarar?