Kulakta Sıvı Birikmesi Nedir?
24 Temmuz 2024

Kulakta Sıvı Birikmesi Nedir?

Kulakta Sıvı Birikmesi

Kulakta sıvı birikmesi veya kulakta sıvı toplanması ciddi bir durumdur. Kulak, insan vücudunun denge merkezidir. Bu yüzden kulak bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalı, kulağın içerisine yabancı maddeler sokulmamalı, yüksek sesle müzik dinlenmemeli ve kulak zarına zarar veren, orta kulak iltihaplanmasına sebep olan her türlü durumdan kaçınılmalıdır. Kulakta sıvı birikmesi kulak tıkanıklığına, zaman içinde ise işitme kaybına ve sağırlığa yol açabilir. Kulakta sıvı birikmemesi için kişisel olarak tedbirler alınması gerekmektedir. Duş esnasında veya tatilde denizde yüzerken kulağa su kaçırmamak gerekir. Bunun için gerekirse kulak tıkaçları kullanılmalıdır.


Kulakta sıvı birikmesi genellikle çocuklarda görülür. Bu durumun tanısının konulması dikkat gerektirir. Ağrı veya ateşe sebep olmayan kulakta sıvı birikmesinin en büyük belirtilerinden biri işitme kayıplarıdır. Çocuğunuz normal ses düzeylerine tepki vermiyorsa, ismini yüksek sesle söylediğinizde algılıyorsa, televizyon veya müzik dinlerken sesi çok açıyorsa bunlar kulakta sıvı biriktiğine bir işarettir. Peki, çocuklarda kulakta sıvı birikmesi nasıl meydana gelir?

Çocuklarda Kulakta Sıvı Nasıl Meydana Gelir?

Çocukların çoğu orta kulak iltihaplanmasına yatkındır. Çocuklarda orta kulak östaki borusuyla birlikte genze açıldığından iltihaplanma ihtimali daha yüksektir. Çocukların östaki borusu yetişkinlere oranla daha yataydır. Yetişkinlerdeki açıya ise 7 yaştan sonra ulaşırlar. Orta kulak iltihabına yol açan bakterilerle savaşmak için çocuğun bağışıklık sistemi yeterli gelmeyebilir. Kulakta sıvı birikmesi sonucu çocuklarda orta kulak iltihabı ilk 3 yaşa kadar sıklıkla görülmektedir. Orta kulak iltihabına yakalanan çocuklarda kulak arkasındaki sıvı %40 ihtimalle 1 ay boyunca kalmaktadır. Kulakta sıvı birikmesi ciddi bir problemdir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurulması gerekmektedir.

Yetişkinlerde Kulakta Sıvı

Yetişkinlerde kulakta sıvı birikmesi genellikle üst solunum yolları enfeksiyonu sırasında meydana gelir. Nezle olan bir yetişkinin kulakta sıvı birikmesi sorunuyla karşılaşması muhtemeldir.

Kulakta Sıvı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulakta sıvı birikmesindeki ilk müdahale yöntemi ilaçlardır. Kulakta sıvı oluşması zararlı bir sıvıdan dolayı olduğu için antibiyotiklere başlanmalıdır. Antibiyotik tedavisi gününe ve saatine uyularak içilmelidir. Antibiyotik bitmeden "nasılsa iyileştim" denilerek tedavi yarıda kesilmemelidir. Kulakta sıvı birikmesi sonucu verilen antibiyotik yaklaşık 2 hafta kadar kullanılmalıdır. Çocuklarda şurup tedavisi, alerjik durumu olanlarda ise kortizonlu spreyler tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kulakta sıvı birikmesi sonucunda kullanılan ilaçlardan sonra her 3-4 ayda bir sürekli olarak kontrollere gidilmelidir.

Ekstra Bilgiler

  • Kulakta sıvı birikmesi genellikle duyu kaybına sebep olur ve bu durum çocuğun dil ve konuşma gelişimini olumsuz etkileyebilir.
  • Sigara dumanına maruz kalmak, kulakta sıvı birikmesi riskini artırabilir.
  • Emzirme, çocuklarda kulakta sıvı birikmesi riskini azaltabilir.

Kulakta sıvı birikmesi, özellikle çocuklarda daha sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir durumdur. Bu yüzden belirtiler görüldüğünde derhal bir hekime başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Geçmiş olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nuhayle

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Kulakta sıvı birikmesi yaşadığımı fark ettim ve bu durum işitme kaybına yol açabilir mi? Özellikle banyo yaptığımda kulağıma su kaçmasından endişeleniyorum, kulak tıkaçları kullanmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nuhayle,

Kulakta sıvı birikmesi, işitme kaybına neden olabilir. Bu durum, kulak zarınızın arkasında sıvı birikmesine bağlı olarak gelişen bir durum olabilir. Banyo yaparken kulağınıza su kaçmasından endişe ediyorsanız, kulak tıkaçları kullanmanız faydalı olabilir. Ancak, bu durumun kesinlikle bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. En doğru bilgi ve tedavi yöntemi için bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurilikten Sıvı Alınması

Omurilikten Sıvı Alınması

Haber Bülteni